Goud en Inflatie

Op het moment dat u over een hoeveelheid geld beschikt en dit niet direct uit wilt geven maar wilt bewaren moet u zich zorgen gaan maken om de inflatie. Indien u uw geld omzet in goud dan krijgt u te maken met de inflatie van goud. Niet dat dit goud minder waard wordt, uw goud voorraad zal op termijn zeker de inflatie goed maken.
Een ander woord voor inflatie in ook wel geldontwaarding en betekend dat uw geld minder waard wordt. Dit klinkt vreemd want tien euro nu is over tien jaar nog steeds tien euro, u kunt echter over tien jaar veel minder kopen voor deze zelfde tien euro. Uw geld in een oude sok bewaren heeft dus tot gevolg dat u naar verloop van tijd veel minder met dit geld kan doen. U kunt er voor kiezen om uw geld op de bank te zetten maar de rente die u op uw spaarrekening krijgt is zo laag dat dit ook geen oplossing is tegen de inflatie. Slimme mensen kiezen daarom voor beleggen en hierin hebt u veel keuze. Traditionele vormen van beleggen brengen veel risico’s met zich mee en leveren niet altijd voldoende rendement op, goud sparen is een uitzondering op deze regel. De relatie tussen het sparen van goud en inflatie blijkt een goede oplossing om de inflatie tegen te gaan omdat de koers van goud altijd omhoog zal gaan. Natuurlijk zal de goudkoers dalingen kennen maar de meerjarige trend is een stijging van de prijs van goud en de inflatie wordt daarmee terug verdiend. Concreet betekend dit dat de prijs stijging hoger is dan de inflatie. Doordat de prijs zal stijgen is er eigenlijk geen sprake van een inflatie van goud zolang de prijs met een hoger percentage stijgt dan het inflatie cijfer.
Een goed voorbeeld van inflatie en goud beleggen zijn de beleggers die goud gekocht hebben toen de goudprijs in 1981 op een recordprijs van 599 dollar stond. Deze beleggers hebben even moeten wachten maar in 2011 was het eindelijk zover dat zij de inflatie over hun ingelegde vermogen terug verdiend hadden. Dat in 1981 na het bereiken van dit record de sterke daling van de prijs van goud inflatie in de hand werkte mag duidelijk zijn. Veel beleggers zagen hun vermogen met soms wel 25% verminderen en noemden dit een goud inflatie van 25%. Uiteindelijk is deze inflatie van goud beleggingen vanzelf over gegaan, gerekend met een inflatie van tussen de 2 en 3 % was in 2011 de goudkoers eindelijk op een voldoende hoog niveau. Toen de koers boven de 1407 dollar uit was er reden voor een feestje bij de beleggers van dit goud en was de inflatie eindelijk terugverdiend. Later ditzelfde jaar konden deze beleggers zelfs echte winsten bijschrijven want de prijs van goud stapelde recordprijs op recordprijs. In werkelijkheid maakt deze geschiedenis duidelijk dat een belegging in goud een lange termijn belegging is. Voor de beleggers in dit voorbeeld zal goud sparen nooit meer dezelfde betekenis hebben en het mag als les gelden voor alle andere beleggers.
De les die te trekken valt is dat er wel degelijk een verband bestaat tussen beleggingen in goud en inflatie. Ook valt te leren dat goud inflatie ongevoelig is en dat men soms over een lange adem moet beschikken. De belangrijkste les is wellicht dat u goed op moet letten op de ontwikkelingen van de goudkoers. Pas als u in staat bent om de goudkoers en de ontwikkelingen die deze koers beïnvloeden goed in te schatten, kunt u veilig goud aankoppen als de prijs hoog is. Als u hier niet toe in staat bent dan zal uw goud inflatie oplopen en zal u heel erg lang op uw goud moeten blijven zitten. Voor het sparen van goud zult u dus naast een goed inzicht ook heel erg veel geduld moeten hebben, alleen dan kunt u mooie beleggingswinsten behalen die zeker de inflatie goed maken maar ook een mooie winst opleveren. Bij het prijsniveau in 2011 is het ook heel erg handig om een diepe portemonnee te hebben want prijzen van bijna 1600 dollar per troy ounce maken het beleggen in goud een spannend avontuur.