Goudkoers

Beleggen in goud doet u met het doel om daar winst mee te behalen. Om zo goed als zeker te zijn van een mooie winst uit beleggingen zult u goed in moeten schatten voor wat de beste prijs van goud is om goud te kopen en te verkopen. De enige vaste regel hierbij is dat u uw goud moet verkopen voor een hogere prijs dan dat u het gekocht hebt. Om de juiste momenten voor aankoop en verkoop te bepalen zult u zich moeten verdiepen in het verloop van de goudprijs opdat u een redelijke schatting kan maken wat de toekomstige ontwikkeling zal zijn.

30 Dagen Goudkoers

1 Jaar Goudkoers

5 Jaar Goudkoers


U kunt wel stellen dat de prijs van goud op de langere termijn alleen maar omhoog zal gaan. Als u de historie van de ontwikkeling van de goudkoers er op na slaat dan zult u zien dat deze sterk op en neer kan gaan. U zult absolute records tegenkomen die gevolgd worden door perioden van lagere koersen waarna u de prijs weer omhoog ziet gaan. Deze schommelingen zijn volkomen normaal en hebben te maken met het feit dat er een levendige handel in goud is. Deze handel is een kwestie van vraag en aanbod die beïnvloed wordt door wat er zich in de wereld af speelt. Hierbij moet u denken aan oorlogen en perioden van financiële en economische onzekerheid. Oorlogen zijn een bijzonder dure aangelegenheid en landen kunnen genoodzaakt zijn om een deel van hun goudvoorraad te verkopen om de oorlog te financieren, dit zal een negatieve invloed hebben om de goudkoers. In tijden van financieel of economisch zwaar weer zullen particulieren en beleggers hun heil zoeken in het beleggen in goud. Als traditionele vormen van beleggen niets of niet voldoende rendement opleveren zijn beleggingen in edelmetalen de enige zekere vorm van beleggen, vooral goud is hier een voorbeeld van omdat goud nooit haar waarde zal verliezen. U begrijpt wel dat dit een positieve invloed op de goudprijs tot gevolg heeft. Is dit een wet van meden en perzen? Nee, in het geheel niet, hierboven staan slechts enkele van de vele factoren genoemd die de goudkoers kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk komt de ontwikkeling neer op een kwestie van vraag en aanbod waarbij deze twee factoren weer door veel andere zaken bepaald worden.
Toch zullen uw beleggingen in goud uiteindelijk rendement opleveren. Hierbij is dit rendement te verdelen in twee zaken, te weten de inflatie over de periode dat u het goud in uw bezit gehad hebt en de uiteindelijke winst. De koers van goud zal uiteindelijk altijd zo ver omhoog gaan dat u de inflatie terug verdiend. Soms kan dit jaren duren, als voorbeeld kunt u denken aan beleggers die goud gekocht hebben in 1981 voor de recordprijs van 599 dollar per ounce. Deze beleggers hebben 30 jaar moeten wachten om de inflatie over hun belegging terug te krijgen want pas in 2011 was de goudkoers gestegen tot ruim 1400 dollar per ounce. Later ditzelfde jaar hebben deze beleggers zelf de eerste winsten bij kunnen schrijven van ruim 175 dollar per ounce. Waarschijnlijk denkt u nu dat u liever een beetje sneller winst maakt, dit is zeker mogelijk maar is dit geval ging het over goud dat aangekocht is toen de goudkoers op een recordhoogte stond. Toch zult u er rekening mee moeten houden dat beleggen in goud geen korte termijn belegging is. De koers van goud kent absoluut een positieve ontwikkeling maar dit is niet altijd op de korte termijn merkbaar. Alleen in tijden dat de koers sterk stijgt, kunnen korte termijn winsten behaald worden. Hiervan wordt vooral geprofiteerd door professionele beleggers die de mogelijkheid hebben om grote hoeveelheden goud in één maal te verhandelen en daarmee een mooi rendement halen.
Voor particuliere beleggers is het aan te raden om de koers van goud nauwlettend te volgen om de beste momenten te bepalen. Vooral bij het online kopen van goud kunt u de goudprijs goed in de gaten houden omdat deze continue bepaald wordt aan de hand van de officiële koers informatie. Op het moment dat u tot aankoop over gaat wordt de prijs van goud vastgezet voor 5 dagen ongeacht de verdere ontwikkelingen van de koers. Binnen deze 5 dagen moet u aan uw betalingsverplichtingen voldoen en zal uw goud geleverd worden op het door u aangegeven adres. Het beste aan het online kopen van goud is dat u op elk moment de prijs van goud kunt bekijken en op elk moment to bestelling over kunt gaan. Zegt u maar, beleggingswinst vanuit uw luie stoel.