Waarde Ounce Goud

De waarde van een ounce goud wordt bepaald door de internationale handel in grondstoffen en edelmetalen. Omdat deze handel op internationaal niveaus plaats vindt heeft de handel over de hele wereld hier invloed op. Deze ounce goud waarde wordt vastgesteld op de grondstoffenbeurs in New York. De door de beurs vastgestelde goudkoers geld vervolgens als basis voor de bepaling van de prijs van goud elders in de wereld.
Het zal u niet verbazen dat de prijs van goud niet stabiel is, net als bijvoorbeeld de prijs van olie gaat ook de goudprijs op en neer al naar gelang er meer aanbod of meer vraag is. De waarde van een ounce goud wordt dus bepaald door de vraag en het aanbod op de wereldmarkt. De laatste tien jaar staat de goudprijs onder druk omdat er vanuit een aantal opkomende economieën een grote vraag naar goud is. Vooral China is daar het belangrijkste voorbeeld van en de waarde van goud is dan ook aan het toenemen. China is niet alleen één van de grootste afnemers van nieuw goud op de wereldmarkt, het is ook één van de grootste producenten. Het is een schatting dat het grootste gedeelte van alle grondstoffen in China in de grond zitten. Dat heeft natuurlijk invloed op de prijs van deze stoffen waaronder ook op de waarde van een ounce goud.
Het gewicht van een ounce goud in grammen is 31,1 gram, dit komt omdat de ounce een eenheid uit het ‘Imperial System’ is dat voornamelijk gebruikt wordt in Amerika en Engeland. In Nederland wordt het Metrische systeem gebruikt en daardoor is het gewicht van een ounce goud dus 31,1 gram. Als u in Nederland goud koopt bij ene handelaar dan kunt u kiezen in wat voor vorm u dit wilt kopen. Zo kunt u gouden munten kopen die een gewicht van 1 ounce hebben of een gedeelte daar van. Ook kunt u goudbaren kopen met een gewicht van een ounce goud. Alle andere eenheden aan goud die u kunt kopen zijn metrische eenheden, dat wil zeggen dat de goudbaren een gewicht van een aantal grammen hebben. Van deze goudbaren zijn 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 200 gram 500 gram en 1 kilo de meest gangbare gewichten. De waarde van een ounce goud wordt uiteraard omgerekend naar het gewicht dat deze goudbaren hebben opdat u niet teveel betaald en niet te weinig betaald krijgt.
Zoals gezegd heeft een ounce goud een waarde die bepaald wordt door de internationale goudhandel. Deze waarde wordt daarmee bepaald door de grote beleggers en overheden die zich met deze handel bezig houden. Op deze manier kunnen overheden ook de prijs waarde van goud beïnvloeden als ze dat nodig vinden. Toch wordt dit maar mondjesmaat gedaan om de vrije handel niet te vestoren maar ook omdat het daadwerkelijk beïnvloeden grote hoeveelheden goud vergt, dit goud zal dan onttrokken moeten worden aan de nationale reserves van een land waardoor dat land minder goud achter de hand houdt. Dit is niet gewenst omdat goud nu eenmaal de ruggengraat van de economie van een land vormt. De laatste tien jaar is te zien dat de waarde van een ounce goud onvoorstelbaar veel in waarde is gestegen. Begin 2001 stond de goudprijs nog op ongeveer 268 dollar per ounce terwijl begin 2011 de goudprijs omhoog gegaan was naar 1405 dollar per ounce. Er zijn een aantal oorzaken die aan deze stijging van 525% ten grondslag liggen en die hebben veelal te maken met het feit dat professionele beleggers ‘in het goud vluchten’. Dit wil zeggen dat professionele beleggers in goud gaan beleggen als andere vormen ven beleggen niets of niet voldoende opleveren.
Het feit dat professionele beleggers in goud gaan beleggen heeft een grote invloed op de waarde van een ounce goud omdat de vraag plotseling enorm toeneemt. Dit is natuurlijk niet zo heel erg voordelig als u nu goud wilt kopen maar enorm goed als u tien jaar geleden goud hebt gekocht en dat nu wilt verkopen. Dit is echter waar het bij beleggen in goud om gaat, u zult op enig moment goud moeten kopen en als de goudprijs voldoende is gestegen dit goud weer verkopen. Natuurlijk moet u dit doen als de waarde van een ounce goud voldoende is gestegen, u uw investering terug krijgt en op zijn minst de inflatie terugverdiend hebt. Neemt u van ons aan dat de waarde van goud continue omhoog gaat en dat het wel erg gek moet gaan als u geen winst uit uw beleggingen in goud haalt.