Wat is een Ounce Goud

Als u er over denkt op te gaan beleggen dan zult u ongetwijfeld een heleboel vragen hebben waar u graag antwoord op wilt hebben. Wat is een Ounce goud zal waarschijnlijk slechts één van de vele vragen zijn die er bij u opkomt. Op deze website proberen wij u een zo volledig mogelijke uitleg te geven van wat er komt kijken bij het kopen en verkopen van goud.
Bij het kopen en verkopen van een ounce goud uitleg krijgen over de procedure is wel het minste dat u mag verwachten van een handelaar. Maar er komt natuurlijk meer kijken bij het kopen en verkopen van een ounce goud. Zo zult u goed op de prijs moeten letten, dit is zowel de prijs die u in rekening gebracht wordt bij de aankoop, alsook de prijs die u geboden wordt bij verkoop. Dit is belangrijk omdat deze twee prijzen zullen bepalen wat uw uiteindelijke winst zal zijn. Als u bijvoorbeeld op 4 januari 2001 goud gekocht hebt dan moest u ongeveer 268 dollar per ounce betalen, als u op 4 januari 2011 besloot dit goud weer te verkopen dan was de waarde van een ounce goud gestegen tot 1405 dollar per ounce. Hat valt niet te ontkennen dat u hier een enorm goede deal hebt gemaakt waarbij uw winst hoger uit viel dan u in uw stoutste dromen hebt durven vermoeden. Toch is het niet zo heel erg bijzonder want er zijn natuurlijk heel veel mensen die dit soort deals gemaakt hebben omdat er al vele jaren in goud belegd wordt. Het is maar net wat is een ounce goud op het moment waard en dit moet u vergelijken met de prijs waar u uw goud voor gekocht hebt.
De waarde van een ounce goud wordt uitgedrukt in dollars, de prijs in dollars wordt bepaald door de international handel in goud op de grondstoffenbeurs in New York. Deze prijs geld als richtlijn voor alle transacties van goud en ook de prijs die u bij een online winkel moet betalen wordt bepaald aan de hand van deze internationale goudprijs. In de krant, de media en op het internet zult u dan ook veelal een prijs van een aantal dollars per ounce goud tegen komen. In Nederland hebt u niet zo veel aan een prijs in dollars, in Nederland is immers de euro het enige wettelijke betaalmiddel. Doordat de eurozone vanaf het begin een sterke economische macht bleek, is besloten om de goudprijs ook in euro’s weer te geven. Deze prijs is echter een omrekening van de prijs in dollars per ounce goud en dus is de wisselkoers van toepassing. Aangezien de wisselkoers van de dollar naar de euro op en neer gaat heeft deze invloed op de prijs van goud in euro’s. Om te bepalen wat is een ounce goud vandaag waard zult u dus ook moeten kijken naar de wisselkoers van de dollar en de euro. Een zwakkere dollar zal hierbij de prijs in euro’s naar beneden halen en andersom zal een sterkere dollar de prijs in euro’s omhoog stuwen. Andersom heeft de wisselkoers ook invloed, als de dollar zwakker wordt ten opzichte van de euro krijgt u meer dollars voor elke euro en is het goedkoper om een ounce goud in dollars te kopen. De waarde van een ounce goud zal in dollars natuurlijk gelijk blijven maar in euro’s wordt deze dan goedkoper.
Toch is de invloed van de wisselkoers van de dollar nier allesbepalend, u bent waarschijnlijk geen professioneel belegger die rechtstreeks op de beurs handelt en in dollars afrekent. Wat is een ounce goud in dollars waard is voor u dan ook minder belangrijk omdat u in euro’s af rekent. Het belangrijkste voor u is wat u op het moment van aankoop voor een ounce goud moet betalen en wat u er op het moment van verkoop voor terug krijgt. Het verschil tussen het eerste en het tweede bedrag is de winst die u maakt. De ounce goud waarde bij verkoop bepaald dus uw winst en zal altijd hoger zijn dan het aankoop bedrag, als dit niet zo is dan moet u niet tot verkoop over gaan en gewoon afwachten. Wat is een ounce goud immers waard als u er bij verkoop geen winst mee behaald.